19 Şubat 2009 Perşembe

Mehter

Mehter kelimesi arapça, farsça karışımı bir kelimedir ve Osmanlıca anlamı: en büyüktür. Mehtere Osmanlı Ordu Bandosu da denilebilir.

Osmanlı İmparatorluğundaki bir mehteran takımı
Mehterle ilgili resimler
Mehteran Takımlarının günümüzdeki ve arşivlerdeki resimleri, minyatürleri
Mehter Marşları
mehter marşlarını dinleyebilir ve marşların sözlerini takip edebilirsiniz
Mehterle ilgili videolar
Mehter Takımlarının videolarını izleyin

Dünyanın ilk askeri bandosu olması bakımından biraz tartışmalıdır. Roma İmparatorluğu'nda da askeri bando olduğu izlenimi çıkar fakat Türkler'in tarihinin her yerinde mehterin alametleri vardır. Daha ilk yazılı abideler olan Orhun Yazıtlarında bile görüyoruz mehteri. Türklerde bağımsızlık sembolü gibi bişeydir mehter. Nevbet vurduran artık Han olmuştur, Hakan olmuştur.
---------------------------------------------------------
Mehter Marşı denildiğinde herkesin aklına gelen, ama aslında ceddin deden olan marştan kısa bir bölüm:

---------------------------------------------------------
Osmanlı nevbeti kendine has usüllerle mehter haline getirdi. Renkli ve heybetli giysiler, kullanılan çalgılar askere hep gaz vermiştir. Düşmanlarda yavaş yavaş yaklaşan mehter marşlarının sesleriyle "ulan öleceksek ölelim yeter bu eziyet" demiştir. Fatih'in savaşlarda 400-500 kös (büyük davul) götürdüğü düşünülürse düşmanların yaşadığı korku biraz tarif edilmiş olur. Diğer mehter çalgıcılarının ve asker sayısı içindeki mehteran takımlarının önemi de takdire şayandır.

Zamanla mehterden etkilenen Avrupalılar(aralarında Mozart, Beethoven gibi müzisyenler de vardır) ilk önce direk mehteri taklit ettiler (Batılılar Yeniçeri Müziği diyorlardı Mehtere), sonra da kendi mızıka takımlarını kurdular.

Yıllar geçti Osmanlı bitti, Cumhuriyet kuruldu. Bizimkiler evvela Osmanlıyı çağrıştırıyor diye tarihi sıfırladıkları için mehtere de son verdi ama 1950'de tekrar TSK bünyesinde kuruldu. Günümüzde Mehter Takımları dünyanın her yerinde mehter marşlarını seslendiriyorlar.

Biraz daha detay için: Wikipedia'ya uğrayın.

1 yorum: